Vijf Elementen Acupunctuur

De Kraanvogel - Utrecht

Possession

Wanneer behandeling voor possession toepassen

Wanneer toepassen in Vijf Elementen Acupunctuur: sommigen kiezen ervoor om deze behandeling bij iedereen als eerste toe te passen (dat wil zeggen nog vóór het behandelen van Aggressive Energy). Het is ook mogelijk om eerst te kijken of deze behandeling nodig is (zie verderop).

Gebruik binnen andere acupunctuursystemen: zeer zinvol, kan rest van behandeling bespoedigen; juiste puntlokalisatie en naaldtechniek zijn belangrijk.

Possession: wat is het?

De term ‘possession’ is waarschijnlijk een vertaling van het Chinese gui, spoken of geesten. Daarmee verwijst het naar geneeskundige concepten uit de sjamanistische oertijd van de acupunctuur die in de tijd waarin de Nei Jing en Nan Jing verschenen al niet meer tot de hoofdmoot van de theorie werden gerekend. Dit doet echter niets af aan de waarde van dit concept en al helemaal niet aan de waarde van het bijbehorende behandelprotocol.

Ook in het Westen kennen we het idee van ‘bezetenheid’, het ‘uitdrijven van demonen’ etc. En daarom vinden veel mensen dit een eng verschijnsel. In de praktijk blijkt dit minder exotisch dan het lijkt. Wel is het een behandelblokkade die het (net als andere blokkades) erg moeilijk maakt om verder iets zinvols tijdens een behandeling te doen - zowel in een gesprek als met acupunctuur. Vandaar dat je het behandelt zodra je het vaststelt en zodra dit mogelijk is. (Zoals gezegd kun je er ook voor kiezen om dit altijd te doen - zie bijvoorbeeld het boek Het Hart van de Acupunctuur door Bruno Braeckman).

Het idee is dat de bewoner (de Shen) van het huis (het lichaam) zich dusdanig ver heeft teruggetrokken dat hij niet meer bereikbaar is voor de buitenwereld. En een leegstaand huis raakt in verval, het wordt gekraakt of door hangjongeren gebruikt of het gaat er ‘spoken’. In elk geval levert het een ‘unheimisch’ gevoel op.

Opmerking: Possession kan AE maskeren. Dat is de reden dat possession nog vóór AE behandeld moet worden. De reden dat ik possession als tweede behandel is dat het door sommigen als erg exotisch en soms ook als eng wordt beschouwd. Wat meestal wel meevalt.

Possession - aanwezigheid bepalen en behandeling

Het ‘unheimische’ gevoel is daarmee een belangrijke aanwijzing voor de aanwezigheid van Possession. Het is in een tekst lastig om dit weer te geven (en het geven van voorbeelden van bekende mensen waarbij ik me kan voorstellen dat dit aan de orde is kan hier natuurlijk ook niet).
Het belangrijkste criterium of er sprake is van possession is de vraag of er echt oogcontact mogelijk is. Dit betekent dat je dit tijdens een consult zult moeten onderzoeken. Daarvoor vraag je iemand om je recht aan te kijken.
Als er geen echt oogcontact mogelijk is (of je hebt je twijfels) ga je over tot behandeling. Deze bestaat uit:
De zogeheten Inwendige Draken (Internal Dragons, ID’s): Extra punt net onder Ren 15, ST 25 bdz., ST 32 bdz., ST 41 bdz.

Je prikt deze van boven naar beneden, van rechts naar links, tot bij alle punten duidelijke de qi wordt gevoeld door de patiënt. Als alle naalden goed zitten kijk je of de possession is opgeklaard (opnieuw ogen kijken). In principe kun je de naalden, als je dat zeker weet, daarna weghalen. In de praktijk kan het geen kwaad om de naalden ca. 20 minuten te laten zitten, ook dit is een zeer ontspannende behandeling. In elk geval kijk je voor je de naalden weghaalt opnieuw in de ogen. Meestal ontmoet je dan een soort zachtheid en glans (die er eerst niet was), vaak gemengd met emoties (die er ook niet waren). Dan weet je zeker dat je behandeling goed was. Je haalt de naalden er van boven naar beneden, maar nu van links naar rechts uit en draait deze voor het uithalen iets met de klok mee. Na het uithalen druk je het punt dicht. (De betekenis hiervan is: ‘in tonificatie’.)

Hierna test je in alle gevallen (evt. opnieuw) op Aggressive Energy, dus ook als je dit al eerder gedaan hebt. De reden hiervan is dat possession de aanwezigheid van Aggressive Energy kan maskeren. Zie op de betreffende pagina. Daarna ga je door met de rest van de behandeling. Zeker bij aanwezigheid van possession bestaat die vrijwel altijd uit behandeling op bronpunten (yuan-source-points) van het Element.

Possession behandelen - het effect

Het effect van de 'Interne Draken' kan groot zijn. Vaak geven mensen aan dat ze zich meer aanwezig voelen. Dat hoeft overigens niet altijd als fijn te worden ervaren: niet-voelen is soms een manier om pijnlijke ervaringen niet onder ogen te hoeven zien. Jouw aanwezigheid als acupuncturist, plus je vaardigheden om iemand te begeleiden naar duurzaam meer aanwezigheid is hierbij belangrijk!

'Possession' goed leren herkennen en toepassen

Met bovenstaande informatie kun je als goed opgeleide acupuncturist aan de slag. Het handigste is om een tijdlang bij alle patiënten dit behandelprotocol te volgen en te kijken wat er gebeurt tijdens en na de behandeling. Dit is een krachtige behandeling die ook bij patiënten die je al een tijd hebt behandeld veel verschil kan maken.

Je zult waarschijnlijk vragen tegenkomen.

Sommige acupuncturisten hebben vragen over de puntlokalisatie (vooral van het punt net onder Ren 15 en van ST 32). Ook de techniek is belangrijk. Daarnaast hebben mensen vaak vragen over wanneer er wel of geen 'possession' aanwezig is en hoe je dat bepaalt.

Ik bied een lesdag over 'possession' (in combinatie met een les over Aggressive Energy). Laat het me weten als je hier belangstelling voor hebt. Je kunt er ook voor kiezen om (liefst samen met een collega of een proefpatiënt) bij mij langs te komen voor individuele instructie.

© Koos van Kooten, De Kraanvogel – Acupunctuur, 2003 – 2024